FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a bergamottmentával

Ismerkedjünk meg a bergamottmentával

2021.05.19. - Herbárium

A bergamottmenta (Mentha citrata), vagy más néven narancsmenta egy virágzó, évelő növény, amely az árvacsalánfélék családját bővíti. A menta nemzetségbe tartozik több más faj és hibrid mellett, de a neve ellenére semmilyen rokonságban nem áll a szintén bergamott néven ismert gyümölccsel.

Eredeti előfordulási helye Eurázsia. Népszerűségének köszönhetően, ahol nem volt őshonos, ott napjainkban már termesztik, a legnagyobb ültetvények Észak-Indiában találhatók.

Ez a gyógy- és fűszernövény középmagas méretű, a kifejlett példányok akár 5070 centiméter magasak is lehetnek. Lágy szárán kerekded, élénkzöld-bronzos levelek sorakoznak, amelyek enyhén bolyhosak és kellemes citrusos illatot árasztanak, akárcsak a nyár második felében kinyíló, színükben a levendulára emlékeztető virágai. Utóbbiak a lepkéket és méheket is magukhoz vonzzák a csodálatos illattal, illetve a nektárral és virágporral, melyben szintén gazdagok. Termesztése egyszerű, mivel fény- és vízigénye nem túl nagy. Szereti a közepesen világos helyeket és az enyhén nedves, de nem túlöntözött talajt. Hobbinövényként is igénytelen: kertben, balkonládában és cserépben is könnyen nevelhető, és nem igényel speciális földet sem.

A növény friss vagy szárított leveleiből készített teát hagyományosan gyomorfájás, émelygés és a rossz lelkiállapotok kezelésére használják, de nyári frissítőket, salátákat is szívesen ízesítenek vele. A szárából és leveleiből gőzdesztillációval kinyert illóolaj mentás, enyhén citrusos beütésű. Számtalan felhasználási módja közül kiemelkedik, hogy kiválóan csökkenti a stresszt és a szorongást, a pánikot és félelmet is, nyugtató hatása miatt pedig segíti és pihentetőbbé teszi az alvást is.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás