FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a borókával!

Ismerkedjünk meg a borókával!

2020.08.30. - Herbárium

A közönséges boróka (Juniperus communis) az egyik legelterjedtebb borókafaj, az északi félteke mérsékelt övezetében számtalan helye, például Észak-Amerikában és Európa nagy részén is megtalálható, hazánkban is őshonos. Örökzöld növény, megjelenése az ivarától függően eltérő. Hímivarú példányai inkább az ég felé törnek, míg a nőivarú példányok a talajhoz közelebb terjeszkednek, bokrosabbak. Merev, tűszerű leveli mellett a kékesfekete színű tobozbogyói díszítik fel igazán a növényeket.

Leginkább a jó vízáteresztő képességű talajokban él meg, de szárazabb, homokosabb vidékeken is előfordul. A tartós vízhiányt sokkal jobban viseli, mint a fényszegénységet. Ha árnyékos helyre kerül, olyannyira szenved, hogy akár el is pusztulhat; igazán szépen csak a napos, világos helyeken fejlődik.

Optimális körülmények között általában 1-4 méter magasra nő, de egyes példányai ennél magasabb fává fejlődnek. Gyökérzete a földben mélyre hatol és olyan sűrűn elágazik, hogy a fa a lehető legtöbb tápanyagot megkapja több talajréteg átszövésével. Sárga virágai barkaszerűek, tojásdad alakúak. Fiatal hajtásai rövidebbek és világoszöldek, később ezek barnás színűvé változnak. Leveli szórtan helyezkednek el, háromszög alakúak és szúros hegyben végződnek, szürkék vagy zöldek, kellemes illatot árasztanak. Bogyói édeskések, az utóízűk azonban kifejezetten kesernyés, ennek ellenére az ember számára fogyaszthatók.

Dísznövényként szinte minden kertészetben beszerezhető, rendkívül változatos méretekben és formákra nyírva, de az egyéb felhasználása is szerteágazó. A népi gyógyászatban emésztéssegítő hatása miatt használják, egyes pálinkaféléknél (például a gin) és boroknál, likőröknél ez adja meg a markáns illatot. A kulináris élvezetek kedvelői a belőle készült lekvárral ízesítik a vadhúsokat. A kozmetikai ipar is nagy mennyiségben fogyasztja, hatóanyagának köszönhetően a bőr puha lesz, fürdősókban pedig kifejezetten segíti az ellazulást és a nyugodt, pihentető alvásra való felkészülést.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás