FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a fodormentával!

Ismerkedjünk meg a fodormentával!

2021.01.19. - Herbárium

Fodormenta, zöldmenta, kerti menta vagy köményes menta: ezek mind ugyanazon gyógynövényt (Mentha spicata) takarják, mely az árvacsalánfélék családjába tartozik. Európában és Dél-Ázsiában endemikus, könnyű termesztési feltételei miatt világszerte előfordul.

Jelenlegi tudományos nevén először 1753-ban említette Carl von Linné (svéd botanikus), de ókori mitológiai írások is beszámoltak a fodormentáról, és a természettudós Plinius az I. században már írt róla. Angliába az V. század környékén került be a rómaiak által, ekkor már használták gyomorproblémák kezelésére. Érdekesség, hogy az amerikai forradalom idején fizetőeszközként is funkcionált.

Neve a latin mentha szóból származik, amely a görög minthe szó kölcsönzése. A görög mitológiában Minthe egy nimfa volt, akit Perszephoné növénnyé változtatott, miután megpróbálta elcsábítani szerelmét, Hádészt.

 loading=

A 30-100 cm magasra növő lágyszárú növény évelő.  Gyökere kiterjedt. A szárain elhelyezkedő tojásdad levelei keresztben átellenesek, 5-9 cm hosszúra nőhetnek, és elérhetik az 1,5-3 cm szélességet is. A levelek alsó fele mirigyszőrökkel borított. Júniustól szeptemberig nyíló virágai kalászalakúak, ibolyalilás-kékesek, alul fehérek. A fodormenta minden mérsékelt éghajlaton elél, a legtöbb talajfélét kedveli, de megtalálható mocsaras és patakos helyeken is, vízigénye egyébként is nagy. Igazán széppé a félárnyékos helyeken fejlődik, de jól tűri az árnyékot és a tűző napsütést is.

Kiváló teaalapanyagként elhíresült leveleit frissen, szárítva és fagyasztva is használják. Kivonata alkalmas hányinger csillapítására, láz csökkentésére, de kutatások alapján hatásos a daganatok elleni harcban is, és antimikrobiális aktivitása is kiemelkedő. Illatával gyakran találkozhatunk fogkrémek és samponok használata közben, illetve illatosítók esetében. Az illóolaja hasznosnak bizonyult a szúnyogok elleni védekezésben, ezzel egy környezetbarát megoldást kínálva a problémára.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás