FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a gyömbérrel!

Ismerkedjünk meg a gyömbérrel!

2021.01.27. - Herbárium

A gyömbérfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény ismeretes közönséges gyömbér (Zingiber officinale) vagy fűszergyömbér néven is.

Eredetileg Dél-Ázsiából származik, Konfuciusz írásaiból tudjuk, hogy Kínában már az időszámításunk előtt hat évszázaddal is használták. A középkori fűszerkereskedelemben is fontos szerepet játszott, az egyik elsőként exportált ázsiai fűszerként tartjuk számon. Annyira értékesnek gondolták, hogy a 14. századi Angliában egy font gyömbér annyiba került, mint egy juh. A 16. században már Amerikából is hozzáférhető volt. Ma is ott, valamint Dél-Ázsia és Nyugat-Afrika vidékein termesztik, a legnagyobb gyömbértermelő a világon India. 2018-ban 2,8 millió tonna előállításával a világ keresletének 32%-át kielégítették, maguk mögé utasítva Kínát és Nigériát. A gyömbér szó az óangolból származik, de latin-görög és közép-indiai közvetítéssel visszavezethető egészen a srngaveram szanszkrit szóig, amely valószínűleg gyökeret jelentett.

 Az általunk ismert, háziasított formája a természetben nem fordul elő, csak a termesztett növényekkel találkozni. Lágyszárú, évelő növény, mely körülbelül 1 méter magasra nő. Megvastagodott földalatti szárából növeszti halványzöld, lándzsaszerű leveleit. Virágai különböző alakzatúak és feltűnően színesek, emiatt gyakran látni szobanövényként is. A tápanyagban gazdag földet kedveli és a meleg, párás levegőt, 25°C alatt ki sem csírázik, 12°C alatt pedig leáll a fejlődése. Dél-Ázsiában leveleit felhasználják szőnyegek szövésére is, korábban leginkább vallási rituálékhoz alkalmazták, melyek során gyógyításra és a szellemektől való védelem megteremtésére használták, vagy hajókat áldottak meg vele. A csípős, kesernyés, jellegzetes illatú fűszer a gyöktörzsből készül. Levesekhez, főzelékekhez, mártásokhoz, alkoholokhoz és süteményekhez egyaránt használják, nem csak az indiai konyhában. Hatékonyan segíti az emésztést és javítja az étvágyat. Kutatások által bizonyítottan csökkenti a hányingert, az utazási rosszullétet. Jó hatással van a koleszterinszintre, rákmegelőző és szíverősítő hatással is bír.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás