FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a jázminnal!

Ismerkedjünk meg a jázminnal!

2020.11.15. - Herbárium

A különlegesen édes illatáról híres örökzöld növény, a jázmin (Jasminum grandiflorum) az olajfafélék családjába tartozik. A spanyol jázmin, Royal jázmin vagy katalán jázmin néven is ismert faj eredetileg Délkelet-Ázsiában, az Arab-félsziget keleti és északkeleti részein, Afrikában és Kína egyes részein endemikus.

Már a rómaiak és a görögök is termesztették virágáért, amit krémekhez, fürdővízhez és más illatszerek elkészítéséhez használtak, de rendszeresen megtalálható volt a vallási szertartásokon is. A buddhista és hindu templomok köré ma is gyakran ültetik ezeket a virágokat. Neve a perzsa yasameen szó latinizált formája, jelentése Isten ajándéka.

Napjainkban sok országban foglalkoznak a termesztésével, mivel az egyik legkeresettebb árucikk az illatszerpiacon, illetve szoba- és dísznövény szerepben is nagy sikert futott be. A Közel-Kelet országai, a Földközi-tenger vidéke és Délkelet-Ázsia egyes részei a legnagyobb populációk birtokosai.

Lombhullató cserje, homokos-agyagos talajban gyorsan nő, általában 2-4 méter, de esetenként akár 5 méter hosszú szárai kúszva terjeszkednek. A levelei 5-12 cm hosszúak, fehér virágai mintegy 2,5 centisek. A fél évnél idősebb növények évente 7-9 hónapig virágoznak, kora reggel nyílnak. Érdekesség, hogy olajtartalmuk délelőtt 10 óra után jelentősen lecsökken, így a betakarítást általában a hajnali órákra (3-8-ig) időzítik. Az olajat a virágokból nyerik ki.

A mérsékelt és a szubtrópusi éghajlatot kedveli, növekedését és virágzását az árnyék elnyomja. Megfelelő talajnedvesség mellett időszakosan képes ellenállni a nagyon magas hőmérsékletnek is, a fagyot viszont rosszul viseli.

Az ültetvények megfelelő gondozás mellett akár 15 évig is produktívak maradnak. Indiában leveleit széles körben ayurvédikus növényi gyógyszerként, virágait pedig a nők frizurájának díszítésére használják. Állítólag afrodiziákumként és izomlazítóként stimulálja a testet, illetve a fejfájás és a köhögés kezelésre is jól használható.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás