FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a kakukkfűvel

Ismerkedjünk meg a kakukkfűvel

2021.02.10. - Herbárium

Balzsamfű, tömjénfű, vadcsombor, démutka – mind ugyanazt az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetséget takarják, utalva a megnevezett történelmi szerepére is. Az ókori egyiptomiak ugyanis a balzsamozáshoz használták a kakukkfüvet (Tyhmus), az ókori görögök pedig füstölőként alkalmazták a templomokban és fürdőikben.

Úgy vélték, hogy bátorságot hozhat, ezért Európában a középkorban ezt a növényt tették párnájuk alá, hogy ezzel elüldözzék a rémálmokat, és a lovagok gyakran kaptak szerelmüktől ajándékként egy csokorral belőle. A kakukkfű valószínűleg a latin cuculi herba tükörfordítása. Az aromás, évelő örökzöld gyógynövény hibrid faj. Észak-Afrikában, Európában és Ázsiában is honos. Hazánkban elsősorban a mészkőhegységekben és a száraz, füves réteken virul, de a kertekben termesztett kerti kakukkfű is könnyen elvadul. A jellegzetes illatot követve könnyedén rábukkanhatunk az erdőszéleken, réteken.

 Megjelenése sokféle lehet, 20-50 cm-es hajtásai hol elfekvők, hol bokrosak. Az ágak végén nőnek rózsaszínű vagy rózsavörös virágai, melyek aprók és ajakosak, a hajtásokon pedig átellenesen helyezkednek el elliptikus levelei, magjai szintén aprók. Az évelő növény szárazságtűrő, a jó vízelvezetésű, meszes talajt kedveli. Igényli a meleget és a napsütést, a fagyot és a 10 fok alatti hideg nagyon megviseli. A boltokban vágott és morzsolt formában találkozhatunk vele, de frissen csomókban árulva is láthatjuk. Intenzív íze miatt óvatosan ízesítsük az ételeket. Többnyire salátáknál, sülteknél, halételeknél, valamint növényi ecetek készítésénél bukkan fel a recept összetevői között. Gyógyhatásai között szerepel a gyomorjavítás és görcsoldás, emellett kitűnő étvágygerjesztő és köhögéscsillapító. Antimikrobiális és fertőtlenítő hatása miatt több szájvíz alapanyaga. A modern antiszeptikus szerek megjelenése előtt kakukkfűolajat használtak a kötszerek kezelésére.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás