FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a kardamommal!

Ismerkedjünk meg a kardamommal!

2021.01.30. - Herbárium

A szív fűszereként is emlegetett kardamom (Elettaria cardamomum) azon növények magjainak neve, melyek a gyömbérfélék családjába, ezen belül pedig az Alpinioideae alcsalád Elettaria és Amomum nemzetségébe tartoznak.

Két fő típusát különböztetik meg: a zöldet, melyet fehérítve is használnak, illetve a feketét. Ezeket a botanika görög atyja, Theophrastus írta le elsőként a 4. században. Indiában őshonos, a Malabár-part és Srí Lanka környékén, de napjainkban már Délkelet-Ázsia trópusi vidékein, Guatemalában, Malajziában és Tanzániában is termesztik. A Malabár-parton az ősidők óta fogyasztották az ottélők, illetve Hippokratész is gyakran alkalmazta emésztési problémák kezelésére. A kardamom neve a latin cardamomum szóból ered, mely a görög kardamomon latinizációja.

 Az akár 2-3 méter magasra is cseperedő évelő növény lágy szárú. Különlegessége, hogy a magasra szökő példányokon csak az élénkzöld, elliptikus levelek fejlődnek ki, a virágos szár külön nő és csak 30-50 cm hosszú. Virágai fehérek, rózsaszínes-lilás mintával tarkítva, leginkább az orchideára emlékeztetnek. Háromszögletű, vékony hüvelyes termése cellákra oszlik, ezekben találhatók 3-4 mm-es magjai. Igazán széppé a meleg és párás légkörön, és a tápanyagban gazdag termőföldben nő. A zöld és a fekete kardamom is használatos fűszerként, erős és egyedi ízük kifejezetten intenzív. Emiatt csak kis mennyiséget szokás felhasználni belőle, a zöld kardamom azonban így is az egyik legdrágább fűszernek számít. Leginkább édességekben és süteményekben lehet találkozni vele, de kávét és teát is ízesíthet. A fekete kardamom füstössége miatt jobban illik a húsokhoz és zöldségekhez. Ázsiában mindkét fajtát széles körben felhasználják, például keserűlikőrökben, ginben és gyógyteákban is. Koreában a jeho-tang nevezetű hagyományos tea gyógykardamomból és fekete kardamomból készül. Őrölt vagy szárított forma helyett érdemes még hüvelyes formában megvásárolni, így ugyanis tovább megőrzi aromáját.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás