FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a keserű naranccsal!

Ismerkedjünk meg a keserű naranccsal!

2021.02.22. - Herbárium

A Délkelet-Ázsiában őshonos keserű narancs (Citrus aurantium) a rutafélék családjába tartozik. Szevillai narancsként is ismert. A pomeló és a mandarin hibridjeként tartják számon. Polinéziába az arabok által került a 9. században, de később, a 12. században, már Sevillában is termesztették. Mexikó és Brazília térhódítása után a spanyolok által jutott el a Brit Királyságba, ott hamar a legnépszerűbb gyümölcsök egyike lett egyedi íze miatt.

Világos narancssárga gyümölcsei jellegzetes, savanyú ízűek, kerek és lapított vagy megnyúlt tojásdad formájúak. Mintegy 7-8 cm átmérőjűek, keserű héjúak és az akár 9 méteres magasságra is megnövő fán teremnek. A fa barna törzséből zöld, tövises ágak fejlődnek ki, melyeken a bőrnemű és örökzöld levelei találhatók. Koronája tömött. Illatos, fehér virágai legtöbbször fürtökben nőnek a levélhónaljaknál. A növény a napsütéses, meleg és széltől védett helyeket kedveli. A mészben gazdag föld számára az ideális, vízigénye magas. Kertben is tartható dézsás módszerrel, ekkor citrusföldbe szükséges ültetni és rendszeresen tápoldatozni is kell. 

Szinte minden részét felhasználják. A virágát szárítva teakeverékekben, nyersen pedig a gyógyászatban alkalmazzák. A likőriparban aperitifek, vermutok és likőrök alapanyaga a narancsvirág, a narancshéj, az éretlen termés és a levelek is. A terméshéjából kivont tinktúrákat az orvoslásban emésztési zavarok kezelésénél használják. Magából a gyümölcsből lekvárt készítenek, ennek legkorábbi receptje 1677-ből, Angliából származik. Törökországban a gyümölcs leve igen kedvelt salátaöntet. Finnországban és Svédországban a szárított és őrölt héj mézeskalács vagy karácsonyi kenyér készítésekor kerül elő. Leveleiből és ágaiból is kivonható illóolaj, ezeket többnyire az aromaterápiában becsülik. A keserű narancs kivonata szinefrintartalma miatt megtalálható étvágycsökkentőként az étrendkiegészítők kínálatában.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás