FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a köménnyel!

Ismerkedjünk meg a köménnyel!

2021.02.04. - Herbárium

A zellerfélék családjába tartozó fűszerkömény (Carum carvi) Nyugat-Ázsiában, Európában és Észak-Afrikában endemikus.

Napjainkban a mediterrán éghajlatú területeken kívül egész Európában termesztik, 2011-ben például Finnország adta a globális termelés 28%-át. Ez valószínűleg az ottani kedvező éghajlatnak és a hosszú nyári napsütéseknek köszönhető. A kömény története messzire nyúlik vissza, már a Biblia is részletezte előnyös tulajdonságait, és a görögök és rómaiak is szívesen használták gyógynövényként vagy receptek hozzávalójaként, illetve tonikként is fogyasztották.

Európában mégis csupán az 1200-as években terjedt el. Etimológiája nem egyértelmű, mivel a latin carum és szanszkrit karavi kifejezés is rá vonatkozik, ráadásul a későbbi évszázadokban ezek keveredtek.

 A 40-60 cm magas növény megjelenésében nagyon hasonlít a paszternákhoz. Szárából 20-30 cm hosszú mellékszárak fejlődnek ki, melyeken finoman tagolt, tollszerű levelek helyezkednek el. Apró, fehér vagy rózsaszínű virágai ernyőben nyílnak. A belőlük fejlődő kömény gyümölcsei – melyeket gyakran tévesen neveznek magoknak – körülbelül 2 mm-esek, félhold alakúak és enyhén mentolos ízűek. A növény bármely részét megdörzsölve erőteljes ánizsos illatot érezhetünk. Gyökerében is a paszternákra és egyéb répafajtákra hajaz, mivel a fehér színű gumós gyökér ehető és édes ízű. Kétnyári növény, azonban melegebb éghajlatokon egyévesként termesztik. Kedveli a meleg és napos időjárást. A konyhákban egészben és őrölt formában is felhasználásra kerül, azonban különleges íze miatt legtöbbször nem kombinálható más fűszerekkel. Alkalmazzák desszertekben és likőrökben is, levelei salátákhoz vagy levesekhez is felhasználhatóak. A nemzetközi konyhákban különféle szerepeket tölt be: Ausztriában a marhahús ízesítésére használják; Magyarországon és Szerbiában gyakran találkozhatunk vele a pogácsákon; az Egyesült Államokban leggyakrabban a rozskenyerek sütésénél kerül elő. Érdekesség, hogy a közel-keleti konyhában köménypudingot, avagy meghlit készítenek belőle. Gyógynövényként is hasznos, segíti az emésztést és a szélhajtó teák egyik fontos alapanyaga.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás