FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a muskátlival!

Ismerkedjünk meg a muskátlival!

2020.10.26. - Herbárium

A rózsamuskátliként és gerániumként is ismert faj a gólyaorrfélék családjába tartozik, nevét is a görög πελαργός, azaz pelargos szóból kapta, ami gólyát jelent, utalva gyümölcsének alakjára.

A ma már világszerte termesztett növény, az illatozó muskátli (Pelargonium graveolens) a Dél-afrikai Köztársaságból indult világhódító útjára. Őshazája főként az ország északi és a délnyugati tájai, illetve Mozambik és Zimbabwe. Európába a 18. században került. Elterjedése különleges illata mellett annak is köszönhető, hogy ugyan szubtrópusi eredetű, de jól bírja a hűvösebb és melegebb éghajlatot is. Ha elegendő fényt kap, megél szoba- és kerti növényként is, illetve kint sem pusztul el, ha az éjjeli hőmérséklet nem csökken 10–13 °C alá.

A rózsamuskátliként és gerániumként is ismert faj a gólyaorrfélék családjába tartozik, nevét is a görög πελαργός, azaz pelargos szóból kapta, ami gólyát jelent, utalva gyümölcsének alakjára. Akár 150 centiméter magasra is megnőhet, külleme bokorszerű, bár szárai felfelé állnak és akár 1 méterre is elágazhatnak.

Élénkzöld levelei tapintásra bársonyos hatásúak a mirigyszőrök miatt, mélyen bevágottak, megdörzsölve erős fűszeres illatot árasztanak, mely leginkább a rózsáéra emlékeztet. További változatai és hibridjei között találunk citrusos, almás, de még csokoládé illatút is. Két felső és három alsó sziromból álló virágaiban augusztustól januárig gyönyörködhetünk. Széles, a fehértől a rózsaszínig terjedő színskálájával nem csupán a kertünk dísze, de természetes szúnyogriasztóként is jó szolgálatot tesz.

Közkedvelt a parfümiparban is, ráadásul a drágább rózsaolajokat sokszor gerániummal hamisítják. Gyakran találkozhatunk vele kozmetikumokban, a belőle kinyert olaj ugyanis élénkíti a vérkeringést, szabályozza a faggyútermelést és erősíti a bőrt. Ízesítésre is kiváló: levelét és virágait megtalálhatjuk a süteményekben, lekvárokban, zselékben, fagylaltokban és cukorkákban, de a tea- és a dohányipar is használja jellegzetes illata és íze miatt.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás