FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a muskotályzsályával!

Ismerkedjünk meg a muskotályzsályával!

2021.02.19. - Herbárium

A gyógynövényként is értékes muskotályzsálya (Salvia sclarea) elsősorban a Földközi-tenger északi medencéjében endemikus, de néhány észak-afrikai és közép-ázsiai területen is megterem vadon. Rendszertani besorolását tekintve az árvacsalánfélék családjába tartozó zsálya egyik alfaja.

Gyógyászatban való alkalmazásának első írásos emléke az i.e. 4. századig nyúlik vissza, Theophrastus (ereszoszi filozófus-természettudós) ekkor készített feljegyzéseket használatáról. Az idő múlásával egyre többen alkalmazták: i.e. 1. században Dioscorides (görög katonaorvos) és Plinius (római polihisztor) is fontos gyógyszerként említi. A nagy nyilvánosság 1653-ban Nicholas Culpeper (angol herbalista) The complete herbal című könyvéből ismerte meg. Culpeper leírása szerint, ha valaki szemébe idegentest kerül, akkor a muskotályzsálya magjának szembe való helyezése segítheti annak eltávolítását, ugyanis a mag nyálkás szőrökkel rendelkezik, amelyen könnyen megtapadhat a szennyeződés. Erre utal latin neve is, mely tisztítót jelent.

Ez a kétéves növény kifejlett állapotában 91-122 centiméter magas is lehet. Zöldes szárai vastagok és szőrszálak borítják. Élénkzöld levelei 30-45 centiméter hosszúak, felületükön mirigyszőrök találhatók. Rózsaszínű, világoskék vagy fehér virágai függőlegesen helyezkednek el a szárakon és intenzív illatot árasztanak.

Mediterrán származása miatt nem tűri jól a hideget, kertben tartva télen védelmet igényel. Kedveli a napos helyeket, a meleget és a humuszos földet. A legideálisabb hőfok számára a 25-30°C, de 10°C fok fölött már csírázik. Kezdeti magas vízigénye később lecsökken, és jól tűri a szárazságot. Magvetéssel szaporítható.

Balzsamos, aromás illóolaját széleskörben alkalmazzák, emésztést segítő hatása miatt például likőrök és italok ízesítésére. Emellett masszázsolajok és krémek alapanyaga is, de konyhai fűszerként is megállja helyét. Olajának rendkívül sok jótékony hatását felfedezték már, többek között csökkenti a szorongást, a vérnyomást és enyhíti a depressziót is. Újabb kutatások szerint hasznos a leukémiával szembeni harc során is. A muskotályzsályával szemben a közönséges zsálya illóolaja azonban mérgező.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás