FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

2021.12.08. - Herbárium

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának, épületfának használják, illóolaját tisztító és energetizáló hatásai miatt számos területen előszeretettel alkalmazzák.

A fenyőalakúak rendjébe és a ciprusfélék családjába tartozó nutka ciprus Észak-Amerika nyugati partvidékén őshonos, elsősorban Alaszkában, Kanadában Brit-Kolumbiában találkozhatunk vele, de az Egyesült Államok délebbi részein, Kaliforniában, Oregonban és Washington államban is előfordul.

Noha természetes élőhelyén, Észak-Amerikában a hegységekben, 1000–2300 m magasan nő és kedveli a viszonylag magas páratartalmat, a nutka ciprust kertészeti céllal a világ legkülönbözőbb részein ültetik. Csapadékos, párás éghajlaton akár 20–25 m magas, robusztus fává is fejlődhet. Lombkoronája karcsú kúp alakú, alsó ágai uszályosan szétterülnek, időnként le is gyökeresednek. Lombját sötétzöld, hegyes pikkelylevelek alkotják, melyek megdörzsölve jellegzetes illatot árasztanak. A fa csúcsán tömegesen termő, apró, gömbölyded tobozok két év alatt érnek be, színük eleinte kékeszöld, mely idővel barnába vált.

A kivételesen ellenálló, azonban lassú növekedése miatt igen drága fát előszeretettel használják épületfának. Környezetvédelmi okokból a dōTERRA ipari hulladékfát használ a nutkaolaj lepárlásához. A kellemes, fás aromájú illóolaj egyaránt használható felülettisztításra, bőrápolásra, légfrissítésre és különböző masszázsolajok összetevőjeként.

Nagyszerűen passzol a pacsuliolajhoz, a bergamott, a kardamom és a sárga mandarin illóolajához. Használhatjuk masszázsolaj keverékekhez, keserűsós nyugtató aromafürdőhöz, az arctisztítónkhoz csepegtetve bőrünk tisztítására, felfrissítésére, vagy egy diffúzor segítségével otthonunk levegőjének tisztává, megnyugtatóvá varázsolásához.

Ajánlott cikkek

...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
...
2021.05.19. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a bergamottmentával

A bergamottmenta (Mentha citrata), vagy más néven narancsmenta egy virágzó, évelő növény, amely az árvacsalánfélék családját bővíti. A menta nemzetség…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

doTERRA Perspektíva előadás

Számos élethelyzet, több millió család, különböző életutak, egy mégis közös bennünk; mindannyian a doTERRÁt választottuk egyéni céljaink eléréséhez.

Bővebb információ

Sooil Start nap

Hogyan működtesd professzionálisan a dōTERRA vállalkozásodat?

Tanulj a legsikeresebb vezetőktől, a legtapasztaltabb wellness tanácsadóktól és nagytudású külsős szakértőktől, aki átadják tudásukat, hogy Te is lendületet kapj!

Bővebb információ

Sooil Szakmai nap

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását!

Ez a nap csak a dōTERRAról szól: élmények, szakértő előadók, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni az esszenciák világában.

Azt is megmutatjuk mi a tervünk arra, hogy egyre több adóságmentes család jöjjön létre, akik bőségben élnek.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás