FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a rózsával!

Ismerkedjünk meg a rózsával!

2020.06.30. - Herbárium

A rózsák több ezer éve különleges helyet foglalnak el a növénykultúránkban, a világ minden táján hamar töretlen népszerűségre tettek szert. Szapphó a virágok királynőjének titulálta őket, azóta is számtalan művészeti ág tárgyai és ihletői. A mintegy 200 fajt számláló növénynemzetség a rózsafélék családjába tartozik, a többségüket besorolhatjuk a vadrózsa, törperózsa, talajtakaró rózsa, futórózsa, ágyásrózsa ésa bokorrózsa típusokba.

A fajok többsége az Egyenlítőtől északra, főleg a mérsékelt égövben található meg, de néhány délebbre, Mexikóban, Etiópiában és a Fülöp-szigeteken is endemikus.

Neve a latin rosa („rózsa”) szót visszafejtve a perzsa vrda („rózsa”) és wrdho („tüske”) kifejezésre vezethető vissza, utalva rá, hogy a szárak alsó részén apró tüskéket visel a növény.

A nem nemesített fajok cserje vagy kúszónövény alkatúak, magasságuk az átlagos 2-5 métertől akár 20 méter is lehet. Fajai nagyon változékonyak megjelenésben, ráadásul egymással is könnyen kereszteződnek, így megnehezítve az elkülönítésüket a botanikusok számára.

A legtöbb lombhullató, csak néhány örökzöld vagy télizöld. Leveleik általában összetettek, 3−13 levélkével és pálhával, a szélük csipkés. A szárakon kevés kivételtől eltekintve apró tüskék találhatók. A növények szabad levegőn hosszú életűek, mérsékelt csapadékot és rengeteg fényt igényelnek.

A rózsák virágai nagyok, általában fehérek vagy rózsaszínűek, néhány esetben sárgák, pirosak. A hagyományos rózsák virágai erős illatúak, de csak egyszer virágoznak az évben. A folyton virágzó fajok nem mindegyike erős illatú, de a nyár folyamán többször is virágba borulnak. Kellemes illatuknak köszönhetően méhek és egyéb rovarok porozzák be őket.

A díszítési cél mellett folyamatosan egyre szebb és a legkülönönzőbb felhasználási célokra tökéletesen alkalmas növényeket állítanak elő a nemesítési folyamattal. Már a rómaiak is gyógyszereket és édességet készítettek a virágból, illetve használták az illóolaját is. Később, a középkori török udvarban emellett fogyasztották zseléként, sörbetként és mézes édesség formájában. A virágszirmok íze igen változatos, a klasszikus, régi nemesítések virágai parfümösek, a zöld almához vagy a szamócához hasonlítanak.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás