FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a szantálfával!

Ismerkedjünk meg a szantálfával!

2020.11.20. - Herbárium

A szantálfafélék családjába tartozó trópusi növényre, a fehér szantálfára (Santalum album) számos vallásban szent faként tekintenek. A hindu templomokban az istenségek szobrai, illetve gyakran a templom belső elemei is ebből készültek, és ma is az imádkozás szertartásának gyakori kísérője (füstölők, mantraláncok stb. formájában). Európában több mint kétszáz éve ismerik és használják gyógyászati tulajdonságai miatt. Elsőként Robert Brown (skót botanikus) a Prodromus Florae Novae Hollandieae (1810) című könyvében ismertette jótékony tulajdonságait.

Eredeti élőhelyein (Délkelet-Ázsia, India, Ausztrália, Afrika) a túlzott kizsákmányolás miatt a vadon élő populáció a kihalás szélén áll. Az iránta támasztott magas igény miatt nagy kiterjedésű mesterséges erdőket ma Indiában (a Kelet-indiai szantálfa ugyanezt a fajt jelöli), Srí Lankán, Indonéziában, Malajziában , Észak-Ausztráliában és a Fülöp-szigeteken is ültetnek.

Elnevezése a szanszkrit chandanam-ból származik, jelentése füstölő fa, ez kapcsoldóik a kandrah, ragyogó, izzó jelentésű szóhoz.

A hosszú életű, akár 100 évig is élő fa rendszerint homokos vagy köves talajban gyökeredzik, a 0–38°C közötti hőmérsékletet, a sok napfényt és a kevés csapadékot kedveli. Akár 9 méteresre is megnő, átlagos példányai 4-6 méter magasak. Bár általában függőlegesen terpeszkedik, gyakran összefonódik más fajokkal. Ilyenkor ún. hausztóriumokkal tapad egy másik növény gyökereihez, majd elszívja tőle a víz egy részét. Ezzel azonban nem okoz nagyobb kárt, így csak félparazitaként tekintünk rá.

Kérge vörösesbarna vagy fekete. Élénkzöld levelei bőrneműek, ép szélűek, lándzsás alakúak. Virágozni csak 7 éves kora után kezd, ekkor kisméretű, fürtös virágai még fehérek. Az életkor előrehaladtával a színük narancssárgásra vagy pirosasra színeződik. Gyümölcsöt is csak a többedik évében hoz, ennek magvait a madarak hordják szét.

Az olaj a fás részek lepárlásával készül. Fás, ámbrás, balzsamos illata miatt a parfümök összetevőinek királynője. Alfa-szantalol-tartalmának köszönhetően hatékony fertőtlenítő hatású, a bőrt kiválóan regenerálja, a keringést javítja. Hatékony a fogíny és a fogak fájdalmának csökkentésére, a kínai orvoslásban a migrén és a gyomorfájdalmak enyhítésére alkalmazzák.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás