FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a teafával!

Ismerkedjünk meg a teafával!

2020.06.19. - Herbárium

A teafa (Melaleuca alternifolia) egy magas növésű cserjefaj a Myrtaceae családban. Ausztráliában endemikus, itt az őslakosok már évezredek óta használják gyógyászati célra fertőtlenítő és gombaölő tulajdonságai miatt. Legnagyobb számban Queensland délkeleti részén, az Új-Dél-Wales északi partján és a szomszédos területeken fordul elő. Patakpartokon, mocsaras vidékeken növekszik, többnyire egyeduralkodó fajként.

A növényt tudományos leírása 1905 óta ismert. Ekkor mutatta be a fajt az ausztrál növényzetet kutató két botanikus, Joseph Maiden és Ernst Betche. Latin nevét ekkor a latin alternus („alternatív”) és folium („levél”) szavakból kapta, utalva a levelek szétszórt, alternatív elrendezésére. A teafa elnevezés és a növény hétköznapi ismerete azonban korábbi: a legenda szerint az 1770-es éveken az ausztrál kontinensre érkező James Cook kapitány figyelte meg, hogy a bundjalung őslakosok a levelekből készült teát fogyasztják, ezért nevezte el teafának (angolul tea tree).

A fa példányai akár 7 méter magasra is megnőhetnek, bokros koronájúk. Girbe-gurba törzsükön fehéres páfránykérgük van. A levelek a szárakon szétszórtan helyezkednek el, simák, lágyak és egyenes alakúak. 1-3,5 cm hosszúak és alig 1 mm szélesek. Virágai fehér vagy krém színben tündökölnek. Tavasztól nyár elejéig a fa bolyhos kinézetű, mivel 3-5 cm-es tüskék tömegesen fordulnak elő rajtuk. A fa gyümölcse csésze alakú, alig 3 mm-es és az ágak mentén szétszórtan helyezkedik el.

Elsősorban illóolajáért termesztik, de a természetes megoldásokat preferálók háztartási célokra és kozmetikumként is használják.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás