FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg a tulsival

Ismerkedjünk meg a tulsival

2021.05.24. - Herbárium

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurveda a legáldásosabb növények egyikeként tartja számon, megérdemelten.

A délkelet-ázsiai trópusokon endemikus, Indiában, Kínában, a Közel-keleten, de Ausztráliában, sőt még Észak-Afrikában is találhatók arról feljegyzések, hogy a növény gyógyászati vagy konyhai célokra használták már évezredekkel ezelőtt. Nevének eredetéről ókori indiai legendák szólnak, ezek szerint magáról Tulsiról, az indiai istennőről nevezték el, aki ebben a gyógynövényben született újra. Érdekesség, hogy ezzel párhuzamosan a keresztény kultúrában is kiemelkedő szereppel bír, Krisztus ajándékaként hivatkoznak rá.

 loading=

A sokfelé ágazó cserje akár 3060 centiméter magasra is nőhet. Szőrös szárain elhelyezkedő legfeljebb 5 centiméteres zöld vagy lila levelei fogazott pereműek és ovális alakúak. Ezek a levelek értékes illóolajokat tartalmaznak, és a szárhoz hasonlóan puha szőrökkel borítottak. Virágai szintén világoslilák. Betakarítására a virágzási időszaka a legalkalmasabb, mivel ilyenkor a legmagasabb a növényben az illóolajok koncentrációja. Származási helyének megfelelően a napos és meleg időjárást részesíti előnyben, de az erős napfény és a szél is könnyedén kárt tesz benne.

Használata már több mint 3000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A gyógyászat számára elsősorban a levelei fontosak, azonban minden más része is értékes. Gyógyító hatásainak előhívásához leggyakrabban teákat és főzeteket készítenek őrleményéből, de napjainkban a kereslet növekedésével már tulsi-kapszula is kapható. Kiváló adaptogén, segít a szervezet kémiai és pszichológiai egyensúlyának helyreállításában, és megvéd a stressztől. Lassítja az öregedés folyamatát, és segíti a szív- és érrendszer működését is, illetve a májműködést. Vírus- és gombaölőhatással is bír, emellett csökkenti a gyulladásokat, valamint a láz és a megfázás tüneteit is. Azon kevés gyógynövény közé tartozik, amely nem rendelkezik mellékhatásokkal.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.19. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a bergamottmentával

A bergamottmenta (Mentha citrata), vagy más néven narancsmenta egy virágzó, évelő növény, amely az árvacsalánfélék családját bővíti. A menta nemzetség…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás