FŐOLDAL / MAGAZIN / Ismerkedjünk meg az édesköménnyel!

Ismerkedjünk meg az édesköménnyel!

2020.05.23. - Herbárium

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) a zellerfélék családjába tartozó növény, melyet vezérkapor, vagy a Balaton déli részén ánizskapor néven is ismerünk. A mediterrán régióban őshonos, főleg tó- és folyópartokon található. A görögök, egyiptomiak, kínaiak és az indiaiak már az ókorban ismerték jótékony hatásait. Hozzánk a rómaiak hozták el, és századokon át kolostorok kertjeiben termesztették a fűszer- és gyógynövényként egyaránt jelentős édesköményt.

Az édeskömény évelő, ritkán kétéves növény, melynek 30–40 centiméter hosszú, orsó alakú főgyökere kívül piszkosfehér, belül hófehér. Erősen elágazó kékeszöld színű szára 1–2 méter magasra nő meg. Többszörösen szárnyasan összetett levelei szórt állásúak. Termése nagyon hasonlít a kaporéhoz, de annál nagyobb. Az 5–8 mm hosszú, zöldesbarna vagy zöldessárga termés csípős és kissé édeskés ízű, fűszernek ez a legjobb.

A növénynek elsősorban illóolajának hatóanyagai miatt számos gyógyászati és egészségügyi előnye van. Az indiai szubkontinensen elterjedt szokás édesköménymagokat rágcsálni étkezés után, hogy megkönnyítsék, ösztönözzék az emésztést, és kellemesebb legyen a lehelletük – általánosságban elmondható, hogy az édeskömény segíti a gyomor- és a bélrendszer egészséges működését.

Ráadásul remek C vitamin forrás is: egy csésze édeskömény a napi C-vitaminszükségletnek csaknem 20%-át teszi ki. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, segít regenerálni a bőrszövetet, támogatja a kollagéntermelést, és antioxidánsként védi az erek falát a szabadgyökök káros hatásaitól, amelyek gyakran szívbetegségekhez vezethetnek.

A vas és a hisztidin – egy édesköményben található aminosav – egyaránt segíthetnek enyhíteni a vérszegénység tüneteit. Míg a vas a hemoglobin fő alkotóeleme, a hisztidin serkenti a hemoglobin képződését, és hozzájárul a vér egyéb összetevőinek termelődéséhez is. Az édeskömény szintén remek partner lehet a bakteriális fertőzések által okozott hasmenés elleni küzdelemben, mivel egyes összetevői, mint például az anetol és a cineole, fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ajánlott cikkek

...
2021.12.08. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a nutka ciprussal!

A gyakran sárga cédrusnak vagy sárga ciprusnak is nevezett nutka ciprus a világ egyik legerősebb cédrusfajtájaként ismert. Szívóssága miatt hajófának,…

Tovább olvasom
...
2021.11.03. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyomán…

Tovább olvasom
...
2021.05.24. - Herbárium
Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurve…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás