FŐOLDAL / MAGAZIN / Látogatás a Rózsavölgyben

Látogatás a Rózsavölgyben

2021.09.01. - Vállalati kultúra

Ahogy a nap első sugarai elérik a bulgáriai Kazanlak harmatos mezőit, virágba borult rózsabokrok végeláthatatlan szőnyege tárul a szemünk elé. A sorok között óvatos kezű betakarítók gyűjtögetik a virágszirmokat. Május 5. van, a rózsabetakarítás első napja, így a munkások már hajnali 4 óra óta kinn dolgoznak a földeken, hogy pontosan akkor gyűjtsék be a virágokat, amikor az aromájuk éppen hatóereje teljében van.

Sok betakarítót láthatunk a hajába tűzött rózsaszállal – régi hagyomány ugyanis, hogy a nap első rózsáját a fülük mögé tűzik.

Miért éppen Bulgária?

A Bulgária szívében elterülő Rózsavölgy közvetlenül délre terül el egy monumentális hegylánctól, a Balkán hegységtől, amely évezredeken át tartóztatta fel a betolakodó hadseregeket, és oltalmazta ezt a csendes völgyet. Elhelyezkedése miatt a mai napig kevés jármű fordul meg ezen a vidéken, aminek köszönhetően mind a levegő, mind a talaj mentes maradhatott a szennyező anyagoktól. A Fekete-tenger szomszédságában elterülő völgy napos éghajlata és jó vízelvezetésű, homokos talaja ideális termesztési körülményeket biztosít a rózsa számára, amely ezenkívül jelentős mennyiségű csapadékot is igényel. A térség földrajzi adottságai ennek a feltételnek a teljesüléséhez is nagyban hozzájárulnak, köszönhetően a vidéket körbeölelő Balkán-hegységnek. A térség enyhe fuvallatai északi irányba, a szárazföld belseje felé terelik a Fekete-tenger felől érkező nedvességet. Amikor a nedves levegő eléri a Rózsavölgyet övező hegységeket, kénytelen felfelé venni az irányt. Ahogy pedig egyre magasabbra emelkedik, a vízgőz egyre hűl, majd kicsapódik, és felhők képződnek. A felhők csapdába esnek a hegycsúcsok ölelésében, egyre növekednek, míg végül elered az eső. Az enyhe telek, a homokos talaj és a kiadós tavaszi esőzések együttesen a bolygó egyik legkiválóbb rózsatermesztő helyszínévé teszik ezt a völgyet. Ezért nem is csoda, hogy a rózsa lett Bulgária nemzeti virága. Ez az oka annak is, hogy a dōTERRA úgy döntött, a Rózsavölgyből szerzi be rózsa esszenciális olaját.

Betakarítás a rózsamezőkön

Több mint 100 rózsafaj létezik, de a dōTERRATM rózsa esszenciális olaja a Bulgáriában termesztett damaszkuszi rózsa, vagyis a Rosa damascena lepárlásával készül. A damaszkuszi rózsát a XVII. században kezdték termeszteni Bulgáriában, és széles körben úgy tartják, hogy ez a fajta adja a legjobb minőségű rózsaolajat.

A Rózsavölgy társadalmi és gazdasági életét május elejétől kezdve hosszú heteken át a rózsabetakarítás uralja. A családtagok és a barátok mind a rózsatermesztők segítségére sietnek az éves termény betakarításához. Több mint 50 000 munkást alkalmaznak a rózsák leszedésére abban a rövidke időszakban, amikor a virágból a legtöbb esszenciális olaj nyerhető ki. Miközben a mezőgazdasági technológiák számos termény learatásának módját forradalmasították, a rózsa betakarítása nagyjából ma is ugyanúgy zajlik, mint száz évvel ezelőtt – kézzel, virágonként, egyesével.

A leszedésre legalkalmasabb idő az, amikor a rózsa elkezdi a szirmait bontani. A betakarítók már jóval pirkadat előtt munkához látnak, és egész reggel dolgoznak az érzékeny szirmok begyűjtésén, vigyázva, nehogy az eljárás közben összetörjék azokat. A kinyerhető olaj mennyisége a hűvös reggeli órákban a legmagasabb, és a nap emelkedésével egyre csökken. A rózsaszirmok kényes természete miatt a betakarítás napján azonnal el kell végezni a gőzdesztillációt is. Ha túl sokáig várunk, azzal hagyjuk elveszni az értékes esszenciális olajat.

Az olaj lehető leghatékonyabb kinyerésének, valamint a termesztők méltányos és időben történő kifizetésének biztosítása érdekében a dōTERRA – a Bulgáriában működő (dobricsi székhelyű) dōTERRA Esseterre részeként – nemrégiben felépítette a Terra Roza elnevezésű rózsalepárlóját Kazanlakban. A létesítmény májusban kezdte meg működését, épp időben a 2020-as rózsabetakarításhoz.

„Bulgária gazdag történelmi háttérrel rendelkezik a damaszkuszi rózsából nyert csodálatos rózsaolaj előállítása terén. Óriási kiváltság, hogy egy újabb dōTERRA-tulajdonú és a dōTERRA által működtetett Esseterre-lepárlót nyithattunk meg a helyi kistermesztőkkel együttműködésben, méghozzá épp a bolgár esszenciális olajok koronaékszerének számító rózsaolaj előállításához” – mondja Tim Valentiner (Vice President of Global Strategic Sourcing, dōTERRA). A rózsa valóban az olajok királynője, ezért is olyan találó, hogy ez a pompás virág végre saját dōTERRA-lepárlót kapott, méghozzá a világ rózsaközpontjának szívében.

Rózsafesztivál

A régió rózsák iránti, mélyen gyökerező szeretetét talán semmi sem tükrözi jobban, mint az évente tartott Rózsafesztivál. Az 1903 óta megrendezett fesztivál június első vasárnapján veszi kezdetét. Ilyenkor több mint 150 000 látogató érkezik a helyszínre, hogy megismerje a völgy gazdag történelmét és hagyományait, valamint hogy becsatlakozzon a rózsaszedésbe és sok más szórakoztató tevékenységbe. A fesztivál két legizgalmasabb eseménye a Rózsakoronázás és a Rózsafelvonulás. Minden évben választanak egy Rózsakirálynőt a közösség tagjai közül, aki az ünnepség számos eseményén zsűrizik.

A rózsabetakarítási idény végül a Kazanlakban tartott felvonulásban csúcsosodik ki. Ez Bulgária legnagyobb felvonulása 3000 résztvevővel, valamint népi táncokkal, zenével és művészetekkel fűszerezve. A várost ilyenkor rendszerint kötegekbe és füzérekbe rendezett rózsahalmok díszítik, kisgyermekek osztogatnak virágot a tömegnek, miközben népviseletbe öltözött előadók táncolnak és énekelnek. Mire véget ér a felvonulás, és a mulatozó tömegek is hazaindulnának, már mindenütt rózsasziromszőnyeg borítja az utcákat.

A következő betakarítás

Ahogy a júniusi nap nyugovóra tér a rózsaföldek felett, utolsó sugarai még bevilágítják a mérföldeken át katonás rendben sorakozó rózsabokrokat. Ilyenkor azonban már csupaszak – minden virágot lepároltak, színtiszta rózsaolaj készült belőlük. A Rózsavölgy szoros együttműködésben dolgozó termesztői, betakarítói és lepárlói körülbelül két tonnányi tiszta rózsa esszenciális olajat állítottak elő mindössze néhány hét leforgása alatt. Hamarosan eljön az ideje, hogy megmetsszék a rózsabokrokat, és megkezdjék a világ legkiválóbb rózsáinak következő évi hozamát előkészítő munkálatokat. 340 éve már, hogy ez így megy évről évre, és ha a völgyben élő embereken múlik, akkor az elkövetkező évszázadokban sem lesz másképp.

Ajánlott cikkek

...
2022.02.03. - Vállalati kultúra
Támogassuk a Sanaag Specialty Hospitalt!

2021. decemberben a doTERRA globális közössége együttes erővel gyűjtött a Sanaag Specialty Hospital életmentő munkájának megsegítésére Szomáliföldön.&…

Tovább olvasom
...
2022.01.05. - Vállalati kultúra
Támogassuk a Sanaag Specialty Hospitalt!

Múlt hónapban a doTERRA közössége együttes erővel sietett a Sanaag Specialty Hospital életmentő munkájának megsegítésére Szomáliföldön.    …

Tovább olvasom
...
2021.12.08. - Vállalati kultúra
Kölcsönösen előnyös beszerzési program Nepálban

Az Indiából és Nepálból származó kurkuma népszerű árucikk a fűszer- és illóolajipar számára. Nepál alföldi síkságain, egy folyó mentén fekszik Sangra…

Tovább olvasom
dōTERRA - Fejlődés

Események

dōTERRA üzleti konferencia

Talán ismered. Talán már hallottál róla.
 
De így még sosem láttad.
 
A nehéz idők erős embereket formálnak, az erős emberek pedig jó időket hoznak el.

Bővebb információ

Sooil Start nap

dōTERRA üzleti elindítás a rendelkezésünkre álló eszközökkel!

Ezen a napon Magyarország egyetlen Presidential Diamond vezetőjétől tanulhatsz.

Ha szeretnéd, hogy Gyenis András által legyél elindítva a dōTERRA üzletben, és megismerd mindazokat az eszközöket, amik segítségével ő is sikeresen építi a több mint tízenkétezer fős üzletét, akkor itt a helyed.

 

Bővebb információ

Aromaparti

Napi pár perces rutinokkal elkezdheted a wellness életmód kialakítását! 
Aromaélmény, tapasztalatok, személyes történetek, és sok-sok izgalmas információ – amelyekkel segítünk számodra otthonosan mozogni a dōTERRA világában.

Bővebb információ

Wellness Tanácsadás

Gyere, légy a vendégünk egy wellness tanácsadásra! Rólad szól majd, a Te kihívásaidról és arról, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak előtted, amit eddig pusztán információhiány miatt nem ismerhettél eléggé.

Bővebb információ

Iratkozz fel a hírlevelünkre

... Megosztás